خواص بی نظیر جوانه ها برای بدن

خواص بی نظیر جوانه ها برای بدن

برای شروع باید بگوییم جوانه ها سرشار از مواد مغذی هستند و گفته می شود که گوارش و قند خون را بهبود می دهند و دوستدار قلبند. اما همین جوانه ها می توانند عاملی برای مسمومیت های غذایی باشند که همین باعث می شود خیلی ها این سوال برای شان مطرح شود که آیا فواید جوانه ها ارزش ریسک کردن را دارد؟

در این مطلب نگاهی موشکافانه می اندازیم به فواید و خطرات خوردن جوانه های خام، تا کمک تان کنیم تصمیم بگیرید آیا باید از آنها در رژیم غذایی خود استفاده کنید یا نه.

جوانه چیست؟
جوانه ها دانه هایی هستند که تازه شکفته اند و گیاه بسیار جوانی شده اند. فرایند شکفتن معمولا با خیساندن دانه ها به مدت چند ساعت شروع می شود. دانه های خیس خورده سپس در معرض ترکیبی از نور و دما و رطوبت قرار می گیرند و به آنها اجازه داده می شود تا به مدت ۲ تا ۷ روز رشد کنند. محصول نهایی به طور کلی جوانه ای است که ۲ تا ۵ سانتیمتر طول دارد. بسیاری از دانه ها می توانند جوانه بزنند.

. جوانه بنشن و نخود سبز
مانند عدس، ادزوکی، نخود آبگوشتی، سویا، لوبیای مانگ، لوبیای سیاه، لوبیای قرمز، نخود سبز و لوبیای برفی.

. جوانه غلات
مانند برنج قهوه ای، گندم سیاه، باروتک، کینوآ و جو دوسر.

. جوانه سبزیجات
مانند تربچه، بروکلی، چغندر، گیاه خردل، شبدر، ترتیزک و شنبلیله.

. جوانه مغزها و دانه ها
مانند بادام، تخم تربچه، تخم یونجه، تخم کدو، دانه کنجد یا تخم آفتابگردان.

جوانه ها معمولا خام مصرف می شوند اما می توانید قبل از مصرف کمی آنها را بپزید.

جوانه ها بسیار مغذی اند
جوانه ها با این وجود که کم کالری اند اما منبع غنی مواد مغذی و ترکیبات مفید گیاهی اند. ویتامین ها و مواد معدنی موجود در جوانه ها متنوع اند. فرایند جوانه زدن، میزان مواد مغذی شان را افزایش می دهد و آنها را از نظر پروتئین، اسید فولیک، منیزیم، فسفر، منگنز و ویتامین C و K نسبت به گیاهان جوانه نزده، غنی تر می کند. مطالعات زیادی نشان داده اند که جوانه زدن موجب افزایش محتوای پروتئین می شود. ضمنا جوانه ها حاوی مقدار بیشتری از اسید آمینه های ضروری اند و اسید آمینه های خاصی به میزان ۳۰ درصد طی جوانه زدن افزایش پیدا می کنند.

ضمنا پروتئین موجود در جوانه ها راحت تر هضم می شود، چون فرایند جوانه زدن باعث کاهش مقدار ضد مغذی ها که توانایی جذب بدن را کم می کنند به میزان ۸۷ درصد می شود. جوانه ها منابع عالی آنتی اکسیدانها و سایر ترکیبات مفید گیاهی هستند. غذاهایی که با بنشن های جوانه زده تهیه می شوند مغذی ترند. مثلا توفو و شیر سویایی که از جوانه ی سویا درست شده حاوی ۷ تا ۱۳ درصد پروتئین بیشتر، ۱۲ تا ۲۴ درصد چربی کمتر و ۵۶ تا ۸۱ درصد ضد مغذی کمتر نسبت به توفو و شیر سویایی است که از سویای جوانه نزده تهیه شده است.

کنترل قند خون
جوانه ها برای کنترل قند خون مفیدند. برخی مطالعات بیانگر این هستند که جوانه ها تا حدودی می توانند روی قند خون اثر بگذارند زیرا معلوم شده که جوانه زدن از مقدار کربوهیدرات کلی می کاهد اما همه ی مطالعات موافق این نظر نیستند. تئوری دیگر این است که جوانه ها توانایی زیادی برای تنظیم فعالیت آنزیم آمیلاز دارند. بدن از آنزیم آمیلاز برای تجزیه ی قند خورده شده استفاده می کند. در مطالعه ای که روی گروهی از افراد دچار دیابت نوع دوم انجام شد، نیمی از آنها هر روز ۶۰ گرم جوانه ی بنشن همراه با رژیم غذایی عادی خود مصرف کردند و نیمی دیگر هم رژیم غذایی معمول خود را داشتند.

در پایان این تحقیق ۸ هفته ای، آنهایی که جوانه خورده بودند، A1c هموگلوبین شان که نشانگری از کنترل قند خون است ۱۰ درصد کاهش یافته بود. از سویی دیگر، این میزان در گروه کنترل، افزایش ۱۲ درصدی داشت. در مطالعه ای دیگر مبتلایان به دیابت نوع دوم، پودر مکمل جوانه ی بروکلی را به مدت ۸ هفته مصرف کرده بودند که منجر به کاهش انسولین و مقاومت به انسولین شده بود. محققان این بهبودها را ناشی از مقدار زیاد آنتی اکسیدان سولفورافان در مکمل می دانند. علی رغم این نتایج، برای یک نتیجه گیری قطعی و صریح به مطالعات بیشتری نیاز است.

 


جوانه ها با این وجود که کم کالری اند اما منبع غنی مواد مغذی و ترکیبات مفید گیاهی اند

 
بهبود گوارش
جوانه ها کمک می کنند غذای تان را راحت تر هضم کنید. مطالعات نشان داده وقتی دانه ها جوانه می زنند، مقدار فیبرشان افزایش یافته و دسترسی زیستی بیشتری پیدا می کند. مثلا در تحقیقی، غلاتی که به مدت ۵ روز جوانه زده بودند نسبت به انواع جوانه نزده، ۱۳۳ درصد فیبر بیشتری داشتند. در مطالعه ای دیگر، لوبیاهایی که جوانه های ۵ میلیمتری زده بودند، فیبرشان تا ۲۲۶ درصد افزایش یافته بود.

جوانه زدن به میزان قابل توجهی مقدار فیبر غیر محلول را افزایش می دهد. فیبر غیر محلول نوعی از فیبر است که کمک می کند مدفوع شکل گرفته و در طول روده حرکت کند در نتیجه احتمال یبوست کم می شود. ضمنا مشخص شده که جوانه زدن از مقدار گلوتن موجود در غلات کاسته و همین باعث راحت تر هضم شدن آنها می شود، که مخصوصا برای افرادی که به گلوتن حساسیت دارند مفید است. نتیجه اینکه بنشن، سبزیجات، غلات، دانه ها و مغزهای جوانه زده دارای مقدار کمتری ماده ضد مغذی است که باعث می شود بدن راحت تر بتواند طی پروسه ی گوارش، مواد مغذی را جذب کند.

تقویت سلامت قلب
گنجاندن جوانه ها در رژیم غذایی روزانه برای قلب تان نیز مفید است. زیرا جوانه ها از ریسک فاکتورهای دخیل در بیماری های قلبی مانند کلسترول بالای خون کم می کنند. مطالعات گوناگون روی جانوران نشان داده که خوردن جوانه ها می تواند کلسترول خوب را بالا برده و از مقدار کلسترول کلی و کلسترول بد کم کند.

همین نتایج در انسان ها نیز مشاهده شد. در مطالعه ای که روی ۳۹ فرد چاق مبتلا به دیابت نوع دوم انجام شد، این افراد به دو گروه تقسیم شدند و گروه اول هر روز ۶۰ گرم جوانه ی بنشن خورد. گروه دیگر نیز هیچ جوانه ای مصرف نکرد. در پایان هفته ی هشتم آزمایش، گروهی که جوانه خورده بود، کلسترول خوب خون شان ۱۲ درصد بیشتر بود و تریگلیسرید خون شان هم ۷۵ تا ۸۴ درصد کاهش یافته بود. در مطالعه ای دیگر افرادی که روزانه به مدت ۴ هفته ۱۰ گرم پودر جوانه ی بروکلی خورده بودند، تریگلیسرید خون شان ۱۸.۷ درصد کاهش یافته و کلسترول خوب خون شان هم افزایش چشمگیری داشت. در مقایسه آنهایی که مقدار بسیار کمتری جوانه ی بروکلی خورده بودند یا اصلا جوانه نخورده بودند، تغییری در میزان تریگلیسرید یا کلسترول خوب خون شان دیده نشد.

جوانه ی خام ممکن است حاوی باکتری های مضر باشد
یکی از مسائلی که در مورد خوردن جوانه ها مطرح است، ریسک مسمومیت است. این واقعیت که جوانه ها معمولا خام مصرف می شوند یا اینکه فقط مقدار بسیار کمی پخته می شوند به این خطر می افزاید. دلیل اینکه جوانه های خام خطرناکند این است که آنها باید در شرایط گرم و مرطوب رشد کنند که باکتری های مضری چون ای کولای و سالمونلا باشند. طی دو دهه ی گذشته، سازمان غذا و داروی آمریکا اعلام کرده که ۴۸ درصد از شیوع بیماری های غذایی ناشی از مصرف جوانه های خام یا بسیار کم پخته شده بوده اند. اگر مسمومیت غذایی روی بدهد، علائم ممکن است ۱۲ تا ۷۲ ساعت بعد از خوردن جوانه ها بروز کرده و می تواند شامل اسهال، گرفتگی های معده و استفراغ باشد.

این علائم ندرتا خطرناکند اما بچه ها، زنان باردار و افراد سالمند و آنهایی که به طور کلی سیستم ایمنی ضعیفی دارند باید جوانه ها را به صورت کاملا پخته شده مصرف کنند یا اصلا جوانه نخورند. اگر می خواهید خطر مسمومیت ناشی از جوانه ها را به حداقل برسانید، نکات زیر به شما کمک می کنند.

. جوانه هایی را بخرید که سرد و خنک باشند
فقط جوانه های تازه را بخرید که در یخچال فروشگاه نگهداری شده اند.

. ظاهر جوانه ها را بررسی کنید
از خریدن جوانه هایی که بوی تندی پیدا کرده اند یا ظاهرشان تغییر کرده اجتناب کنید.

. جوانه ها را در یخچال نگهداری کنید
جوانه های خریداری شده را در دمای کمتر از ۴۸ درجه فارنهایت (۸ درجه سانتیگراد) نگهداری کنید.

. دست های تان را بشویید
همیشه قبل از اینکه به جوانه ها دست بزنید، دست های تان را خوب بشویید.

جوانه ها را می توانید به روش های متنوعی مصرف کنید. مثلا می توانید آنها را بصورت خام در ساندویج تان قرار دهید یا همراه سالاد میل کنید. جوانه ها را به غذاهای گرم تان هم می توانید اضافه کنید، مثلا املت، سوپ و … کاربردهای دیگر جوانه ها در اسموتی ها و پنکیک هاست یا اینکه آنها را خمیری کرده و روی نان یا بیسکوییت بزنید.


تعداد بازدید : 341

خواص مواد غذایی
5 خوراکی برای جوان ماندن
فواید بی نظیر مصرف جعفری که شما را غافلگیر می کند
مواد غذایی جایگزین ایبوپروفن
چرا چیپس تا این حد ضرر دارد؟
رابطه موز با یبوست!
5 خاصیت شگفت انگیز خیار
خواص بلوبری برای دیابت
خواص آب لیمو , 17 خواص آب لیمو برای سلامتی
9 خاصیت موز برای سلامتی بدن
درمان یبوست با 13 ماده غذایی
فیبر غذایی چیست و آشنایی با انواع فیبرها
مصرف كمپوت‌ها برای بیماران، كودكان و سالمندان
آیا کربوهیدرات های خوب و بد را میشناسید؟
کراتین به چند طریق باعث افزایش رشد عضلات می‌شود
خوردنی های جفت که باید با هم خورده شوند
مضرات کنسرو بر سلامت
کاربردهای درمانی پوست موز
گیاهان عضله ساز کدامند؟
کله پاچه چه مزایا و مضراتی دارد
در طول روز چند عدد میوه بخوریم
هنگام سرگیجه این مواد غذایی را نباید مصرف کنید
گوشت ارگانیک و غیرارگانیک چیست؟
علائم مصرف بیش از حد نمک
خوردنی هایی که افسردگی را دو برابر میکند
مواد غذایی که باعث باز کردن رگ ها میشوند
رفع بوی بد دهان با این مواد غذایی
مواد غذایی که در بعضی افراد باعث آلرژی غذایی میشود
مواد غذایی سمی برای کبد
مواد غذایی هایی که نباید با هم مصرف شود
مواد غذایی که باعث نفخ شکم میشود
معجزه معجون سیر لیمو جعفری
مواد غذایی مفید و مضر برای معده خالی
مواد غذایی مضر برای بدن
هسته هندوانه دارای خواص بی نظیری میباشد
گردو روی خوش اخلاقی آقایان تاثیر دارد
آیا گوشت قرمز میتوانیم از برنامه غذایی حذف کنیم؟
خواص بی نظیر چای سبز
فواید بینظیر خوردن خیار
مصرف 7 نوع سبزی برای درمان نفخ شدید
تمام خواص گریپ فروت را بشناسید
تخم مرغ را عسلی بخورید
برای سلامت روده ها چه خوراکی هایی باید بخوریم
بهترین گیاهان غذایی برای تصویه خون
خوراکی هایی که نباید خام خورد
خوراکی هایی برای درمان جوش
مواد غذایی که دهان تان را خوشبو می کند
مواد غذایی که تولید روی در بدن میکنند
فشار خون را با این مواد غذایی کاهش دهید
پروبیوتیک‌ها و مزایای سلامتی ماست
برای درمان آنفولانزا چه مواد غذایی بخوریم
میوه هایی که کمترین میزان قند را دارند
مصرف پروتئین زیاد مضر است یا خیر؟
قهوه سبز چه خواصی دارد
با خوردن قهوه از بیماری قلبی جلوگیری می کند
مواد غذایی که چشمان را سالم نگه میدارد
مضرات و فواید خوردن غذای تند
میوه هایی که فیبر دارد
جادوگری به نام جینسینگ
حقایقی درباره خوردن هندوانه
کفیر چیست و چه خواصی دارد
خواص درمانی و بینظیر شلغم
خواص بادمجان برای درمان بیماری ها
تخم بلدرچین مقوی تر از تخم مرغ معمولی
خواص مفید و درمانی تربچه
با انگور به راحتی ریه های خود را تمیز کنید
آیا با خواص میوه زردآلو آشنا هستید؟
مواد غذایی که احتمال مسمومیت دارند
کدو یک سبزی چندمنظوره
آشنایی با خواص تمبر هندی
این پروتئین های گیاهی محافظ قلب شما هستند
کدو تنبل دو برابر نیاز روزانه تان ویتامین آ دارد
سنگ صفرا را با ترب سیاه درمان کنید
موز چه خواصی دارد و فواید آن
در کدام مواد غذایی سرشار از ویتامین سی میباشد
ارزش غذایی انگور برای کودکان
سرکه سیب معجزه گر سلامت روده ها و کاهش وزن
ژله یک دسر با فواید بسیار زیاد برای بدن
فواید و خواص درمانی توت فرنگی
خواص کدو تنبل را بیشتر بشناسید
درمان بیماری ها با خوردن هویج
اب و آبلیمو چربی سوزی موثر برای لاغری
مضرات حذف برنج و نان
خواص دارویی معجزه گر موز
میوه هایی برای محافظت بدن شما در برابر بیماری ها
فواید میوه زردآلو و مضرات آن
فواید مفید چغندر و مضرات آن
افراد دیابتی فلفل دلمه مصرف کنند
با چه گیاهانی میتوانید عضله بسازید
فواید دارویی و تغذیه ای میوه آووکادو
موز میوه ای با خواص بی نظیر
رگهای قلبتان را با این مواد غذایی باز کنید
آرام کردن درد با این مواد غذایی
خواص آب ترش مزه انگور چیست؟
فواید انگور برای مبتلایان به سنگ کیسه صفرا
مواد غذایی که کلاژن سازی میکنند
با این مواد غذایی بیشتر عمر کنید و سالم بمانید
خواص شگفت انگیز برنج قهوه ای
مواد غذایی الزامی برای سلامت کبد
تخمه هندوانه چه خواصی دارد
با خواص بی نظیر ژله آشنا شوید
میوه ها و سبزی های قرمز چه خواصی دارند
رفع خستگی مزمن را با این میوه ها درمان کنید
عواملی که طول عمر انسان را کاهش می‌دهند
مواد غذایی در برابر آلودگی هوا
غذاهایی که نفخ را از بین میبرند
مواد غذایی که حاوی پروتئین خالص میباشند
با مواد غذایی حاوی آنتی اکسیدان آشنا شوید
عوارض کمبود پروتئین در بدن انسان
کلم بروکلی برای مقابله با آلودگی هوا
دلایل اضافه کردن تخم مرغ به وعده های غذایی
خود درمانی با میوه
میوه هایی که نباید با هم خورد
خواص و مضرات کله پاچه چیست؟
با خوردن این خوراکی ها در بهار پر انرژی باشید
خواص موجود در شیر و شکلات
خواص بادام برای سلامتی بدن
خواص درمانی ادویه زردچوبه
خوردن قهوه در این زمانها ممنوع است
مواد غذایی که برای کبد بسیار مفید است
با خواص و مزایای لبو آشنا شوید
زغال اخته یک میوه سرشار از انتی اکسیدان
میوه های خشک چه تاثیری در سلامت دارد
ذرت مکزیکی حتی برای افراد سالم نیز توصیه نمی‌شود
با خواص و فواید تخمه کدو بیشتر آشنا شوید
فواید انگور قرمز بر سلامتی و تندرستی
خواص مصرف سیر در ناشتا
میزان مصرف تن ماهی چقدر میباشد؟
میل کردن دسر بعد از غذا خوب است یا بد؟
پوست کدام میوه ها را میشود خورد
خوراکی هایی که برای سم زدایی بدن مفید است
مواد غذایی که باعث افزایش طول عمر میشود
فیبر چیست
میوه ای که دشمن چربی خون میباشد
فواید و خواص بی نظیر نخود
خواص و فواید گوجه فرنگی
نخود فرنگی با خاصیت های بسیار
جلوگیری از کبد چرب با کیوی
کدام غذاها زخم هایمان را سریعتر ترمیم می نماید؟
خواص و مضرات میوه انبه
هندوانه یکی از میوه‌های کم کالری است
مزایای تغذیه ای آب سیب و سرکه سیب
خواص درمانی روغن هسته گوجه فرنگی
خواص دارویی و درمانی میوه پرتقال
فواید حبوبات رنگی برای درمان بیماری ها
فواید غذایی توت سفید
انبه یک میوه پر خاصیت و مفید
چرا باید تخمه کدو بخورید؟
معرفی و خواص توفو یا پنیر سویا
آشنایی با خواص کدو سبز
آشنایی با خواص میوه شلیل
خواص دارویی و آرامش بخش ذرت
آشنایی با لوبیا سبز و خواص آن
بلانگ و خواص درمانی آن
از سرطان روده با این دستورهای غذایی دور بمانید
غذاها و مواد مغذی مؤثر در کاهش بروز استرس
با خواص شگفت انگیز انجیر آشنا شوید
مواد غذایی که سلامت قلب را تنظیم میکند
با آب پرتغال به راحتی فشار خون را کنترل کنید
مواد غذایی معجزه آسا برای جوانی
نکتارهای میوه برای درمان کم خونی
مواد غذایی که جایگزین آسپرین میباشد
سبزیجاتی که بدون نفخ میتوان مصرف کنید
نوشیدنی هایی که جذب آهن را کاهش میدهند
مواد غذایی کاهش دهنده خستگی و افزایش انرژی
لوبیا را بیشتر در برنامه غذایی بگذارید
سیر و لیمو برای رفع گرفتگی رگ
خواص و فواید برگ و ریشه تربچه
فواید مصرف میوه در وعده صبحانه
ماده غذایی که سیستم ایمنی بدن را تقویت میکند
خیار و گوجه را با هم نخورید آلزایمر میگیرید
سرکه سیب چه خواصی دارد
خاصیت های مفید تخم مرغ
فواید شکر سرخ یا طبرزد
با خوردن چای در برابر سکته مغزی بیمه شوید
درمان کبد چرب با روش های فوری و طبیعی
فواید خوردن گیلاس در سلامتی جسمانی
خواص بی نظیر تربچه برای بدن
خواص بی نظیر تخم مرغ
مهمترین خواص طالبی برای بدن
طرز تهیه و خواص قهوه سبز برای لاغری و سلامت
با خواص جینسینگ آشنا شوید
12 مواد غذایی که از کبد محافظت میکنند
خواص کیوی برای بدن و درمان بیماری ها
ضد التهاب و کاهش التهاب با 11 ماده غذایی
33 غذای فوق العاده سالم
پاپریکا ادویه ای برای کنترل کلسترول و قند خون